Hoofdstukken

Hoofdstuk 1

Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet

Soms zie je lang niet alles wat er te zien valt en soms zie je juist meer dan je denkt. Zien is blijkbaar iets heel ingewikkelds. Hoe krijgen goochelaars het voor elkaar om je elke keer weer voor de gek te houden met hun verdwijntrucs? Wat is het voordeel van vooroordelen en wat hebben ze met zien te maken?

 

Hoofdstuk 2

Ik zag, ik zag… wat zag ik ook al weer?

Hoe werkt je geheugen en hoe komt het dat niet iedereen hetzelfde onthoudt? Zijn getuigen eigenlijk wel zo betrouwbaar als we denken? Hoe komen praatjes de wereld in en hoe komen ze er weer uit?

 

Hoofdstuk 3

Wat je niet ziet, bestaat ook

Vaak heeft wat je niet ziet meer invloed op je gedrag dan wat je wel ziet. Hoe kan dat? Waarom moet je niet alles geloven wat je op televisie ziet? En waarom kun je als je niet weet welk paar schoenen je moet kiezen het beste gewoon een munt opgooien?

 

Hoofdstuk 4

Smaken verschillen

Smaken verschillen, maar hoe komt dat eigenlijk? Wat zijn de verschillen en hoe proef je ze precies? Doe je dat alleen met je mond, of komen er ook nog andere zintuigen bij kijken?

 

Hoofdstuk 5

Omdat ik het zeg!

Iedereen doet wel eens dingen omdat iemand anders zegt dat het moet. Vooral als die ander autoriteit heeft of ergens heel veel vanaf weet. Het gebeurt ook wel eens dat mensen iets wat ze eigenlijk niet goed vinden toch doen, omdat iemand anders zegt dat het moet. Zou jij bij voetbal iemand van het andere team onderuit schoppen omdat je trainer zegt dat dat moet?

 

Hoofdstuk 6

Maar zij deed het ook…

Hoe is het om niet bij de groep te horen? Hoe voelt het om wel bij de groep te horen? Waarom pesten kinderen andere kinderen, terwijl ze dat eigenlijk helemaal niet willen? En hoe werkt discriminatie?

 

Hoofdstuk 7

Geen gemaar

Dit laatste hoofdstuk gaat over spelen met je onbewuste. Met alles wat je onbewust weet en ziet en voelt. Het gaat over dingen leren én dingen afleren. En het eindigt met een heleboel spelplezier!

 

Extra

Theatersportspelletjes bij elk hoofdstuk