Maar zij deed het ook...

Doe-het-zelftest Vreemde Woorden

Hier vind je de doe-het-zelftest van bladzijde 85, zodat je die kunt printen en erin kunt schrijven en strepen als je dat zou willen.

 

Solomon Asch

Hier kun je het filmpje bekijken van het experiment van Solomon Asch dat in het boek beschreven staat.Van alle zes de mensen aan tafel is steeds de vijfde de proefpersoon. De anderen zijn acteurs. De eerste twee keer geeft iedereen het goede antwoord, daarna geven de acteurs expres het verkeerde antwoord. Let op de vijfde persoon. Op een gegeven moment is er één acteur die het goede antwoord heeft. De proefpersoon vindt het dan minder moeilijk om zelf ook het goede antwoord te geven. En hij gaat die acteur aardiger vinden. Op het laatst mag de proefpersoon zijn antwoorden opschrijven. Ook dan is het niet meer moeilijk om zelf wel het goede antwoord te geven.

 


 

De Fnuiken

Het verhaal van de Fnuiken is vertaald uit het Engels. Hier kun je een tekenfilmpje zien over de Fnuiken, met Engelse tekst erbij. Dan weet je meteen hoe ze eruit zien.


 

Extra: Lees- en kijktips

Koos Meinderts – De club van lelijke kinderen (Ploegsma’, 1987). Een grappig boek met een serieus verhaal over beoordeeld worden op hoe je er uit ziet. Het boek is in 2012 verfilmd.

Het Grote Racisme Experiment - Op 7 november 2013 was Het Grote Racisme Experiment op televisie te zien. Deelnemers aan het programma werden in twee groepen verdeeld; mensen met blauwe ogen en mensen met bruine ogen. De kleur van iemands ogen bepaalde hoe diegene werd behandeld: aardig of juist niet. Komt dit je bekend voor? Inderdaad, zo ging het ook bij Jane Elliot in de klas (blz 98). In Het Grote Racisme Experiment bespraken de deelnemers tijdens en na het experiment wat ze ervan vonden en hoe ze zich op dat moment voelden.
Er werd na afloop veel over het programma gesproken. Veel mensen vinden het goed dat dit op televisie te zien was. Ze hopen dat er hierdoor minder gediscrimineerd zal worden. Sommigen vonden dat het experiment ook op scholen gedaan zou moeten worden om kinderen te leren hoe het is om gediscrimineerd te worden.

Wat vind jij? Zou jij mee willen doen?

Klik hier om de uitzending te bekijken